Παντζαρόσουπα με ρεβίθια και ινδικά μπαχαρικά

By  |  0 Comments

Μία υγιεινή χειμερινή σούπα, vegan χωρίς γλουτένη και με πολλά οφέλη για την υγεία που απαιτεί μόλις 30 λεπτά προετοιμασίας.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και κάλιο. Είναι επίσης ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες, πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά που καταπολεμούν την φλεγμονή και βοηθά το σώμα να αποτοξινωθεί.

Το γάλα καρύδας όχι μόνο παρέχει μια κρεμώδη βάση σε αυτή τη σούπα, αλλά και τις υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης C, καθώς και σιδήρου, σεληνίου και ασβεστίου.

Το τζίντζερ είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μειώνει τον πόνο. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι ηρεμεί το στομάχι και επίσης βελτιώνει την πεπτική λειτουργία.

Το σκόρδο λειτουργεί επίσης ως αντιφλεγμονώδες στο σώμα και είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης C, Β6, μαγγανίου και σεληνίου. Περιέχει επίσης  ουσίες που  ουσίες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

ΡΕΒΥΘΙΑ
425 g ρεβίθια, ξεπλυμένα, αποστραγγισμένα και στεγνωμένα σε μια καθαρή πετσέτα
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας
1/4 κουταλιού της σούπας αλάτι
2 κουταλιές σάλτσα μπαχαρικών Ταντούρι μασάλα (Tandoori masala)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας

ΣΟΥΠΑ
1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας
2 κρεμμύδια ασκαλώνια τεμαχισμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο τζίντζερ
6 μικρά-μεσαία παντζάρια
Μία πρέζα αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 1/2 κουταλιά της σούπας πάστα κάρι
1/4 κουταλιά της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας (ή σιρόπι σφενδάμου)
Προαιρετικά: Φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C και τοποθετήστε τα ξεπλυμένα και αποξηραμένα ρεβίθια σε ένα μικρό μπολ, προσθέστε το λάδι καρύδας, το αλάτι, την σάλτσα μπαχαρικών Ταντούρι μασάλα, την ζάχαρη καρύδας και ανακατέψτε καλά.
  2. Απλώστε τα ρεβίθια σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα και ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσό καστανό χρώμα. Αφήστε τα στην άκρη για να κρυώσουν.
  3. Εν τω μεταξύ, θερμαίνετε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  4. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας, τα κρεμμύδια ασκαλώνια, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρετε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  5. Προσθέστε τα παντζάρια, αλάτι και πιπέρι, την πάστα κάρυ, την κανέλα, το κουρκούμη, το κύμινο, το καγιέν, και το κόλιανδρο (προαιρετικά). Ανακατέψτε και στη συνέχεια καλύψτε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρέψτε για 4 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  6. Προσθέστε το γάλα καρύδας, το ζωμό λαχανικών και τη ζάχαρη καρύδας.
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς σιγανή θερμοκρασία και στη συνέχεια σιγοβράστε για 15 λεπτά, ή μέχρι τα παντζάρια να τρυπιούνται με το πιρούνι.
  8. Μεταφέρετε την σούπα σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη και λεία υφή.
  9. Σερβίρετε με μία γενναιόδωρη ποσότητα ρεβίθια, και προαιρετικά πασπαλίστε με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Source: Minimalist Baker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *