Τι είναι το ενεργειακό ισοζύγιο και πώς θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά;

By  |  0 Comments

Η έννοια του ενεργειακού ισοζυγίου είναι μια από τις βασικότερες έννοιες που πρέπει κατανοήσει κάποιος, είτε θέλει να χάσει βάρος, είτε να διατηρήσει το βάρος του, είτε να πάρει βάρος.

Τι είναι λοιπόν το ενεργειακό ισοζύγιο;

Το ενεργειακό ισοζύγιο (energy balance), είναι με απλά λόγια μια νοητή ζυγαριά στην οποία από τη μία μεριά τοποθετούμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα φαγητά και τα υγρά που καταναλώνουμε και από την άλλη μεριά τις θερμίδες που “καίμε” .

Το ενεργειακό ισοζύγιο επιτυγχάνεται εξασφαλίζοντας ισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που λαμβάνουμε και τις θερμίδες που καίμε. Όταν οι θερμίδες που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα και τα ροφήματα ξεπερνούν αυτές που “καίμε” τότε ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος. Αντίθετα, όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι λιγότερες από αυτές που καίμε, τότε ο οργανισμός “καίει” λίπος. Τέλος, όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι ίσες με αυτές που “καίμε” το βάρος μας παραμένει σταθερό.

Το μυστικό λοιπόν για τον έλεγχο του βάρους μας είναι η ισορροπία ανάμεσα σε μια διατροφή με μέτρο και ποικιλία και σε μια δραστήρια ζωή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *