Fitness | Γιατί πρέπει να βάλεις την αερόβια άσκηση στην ζωή σου
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
Menu & Search
7 ελληνικές υπερτροφές

7 ελληνικές υπερτροφές

Oolala Newsletter

SIGN UP FOR OUR NEWSLETTER AND STAY UP-TO-DATE ON OUR LATEST WELLNESS LIFESTYLE NEWS!

Που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου!


Με τον όρο “υπερτροφές” χαρακτηρίζονται οι τροφές εκείνες που εμφανίζουν υψηλή διατροφική αξία, λόγω μεγάλης συγκέντρωσης θρεπτικών συστατικών και περιέχουν ουσίες, όπως τα αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες, που μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων ασθενειών.

Οι σούπερ τροφές επιδρούν θετικά μόνο όταν εντάσσονται σε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής, αλλιώς μπορεί να μην παρέχουν κανένα απολύτως όφελος.

Το ασάι, το γκότζι μπέρι, η μάκα και ο σπόρος τσία βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τις υπερτροφές και προέρχονται από φυτά, δέντρα και ρίζες της Ν. Αμερικής και του Αμαζονίου.

Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές νόστιμες υπερτροφές προέρχονται και από την Ελλάδα.

#1 Το ταχίνι

Φυσικό προϊόν από 100% αλεσμένο σουσάμι. Θεωρείται η βασικότερη ελληνική υπερτροφή, εξαιτίας των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του. Η κατανάλωση ταχινιού στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τρώγεται αντικαθιστώντας το βούτυρο στο ψωμί του πρωινού, μπαίνει σε σάλτσες και ντιπ και φτιάχνει έναν από τους διασημότερους χαλβάδες της χώρας.

#2 Οι σταφίδες

Σταφίδα ονομάζεται το αποξηραμένο σταφύλι. Η σταφίδα διακρίνεται σε δύο είδη, τη μαύρη και την άσπρη. Η άσπρη λέγεται και σουλτανίνα. Τρώγεται σκέτη ως γλυκό και προστίθεται συνήθως σε κέικ και διάφορα γλυκά. Η κύρια διεργασία παραγωγής έχει να κάνει με την ξήρανση του καρπού, κυρίως της μαύρης σταφίδας, στον ήλιο για μερικές ημέρες. Η πιο γνωστή ποικιλία μαύρης σταφίδας είναι η κορινθιακή, η οποία παράγεται κατά 80% στην Ελλάδα. Γεμάτη αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο και σελήνιο, χαρίζει ενέργεια και μπορεί να αντικαταστήσει την ζάχαρη στα γλυκά.

#3 Το πετιμέζι

Το πετιμέζι είναι ένα παχύρρευστο σιρόπι με σκούρο χρώμα το οποίο παράγεται από το βράσιμο του μούστου. Είναι υποπροϊόν του σταφυλιού και χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκαντική ουσία για την παραγωγή γλυκόξινων πιάτων, για σάλτσες σαλατών, για σιρόπι γλυκών (π.χ. σε παγωτά, γιαούρτια, λουκουμάδες) και σε διάφορα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκειται για το σταφύλι σε συμπυκνωμένη μορφή, όπου σχεδόν ένα τσαμπί σταφύλι περιέχεται σε μία κουταλιά πετιμέζι.

#4 Ο κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου είναι η βιταμίνη Β12, η λυκοπίνη, η ζεαξανθίνη, το α-β καροτίνιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο. Τα βασικά του θεραπευτικά συστατικά είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. 

#5 Ο τραχανάς

Ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιόλαδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του. Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.

#6 Η κάππαρη

Ευλογημένο φυτό που φυτρώνει μέσα στα άγρια βράχια των νησιών του Αιγαίου, η κάππαρη από την αρχαιότητα γιάτρευε αρθρίτιδες, ρευματισμούς, πονόδοντους και δερματικά νοσήματα. Αντιοξειδωτική, πλούσια σε βιταμίνες και με ελάχιστες θερμίδες, ταιριάζει στις σαλάτες και τις πλούσιες σάλτσες.

#7 Η μαστίχα Χίου

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο, το οποίο καλλιεργείται ως επί το πλείστο στη Χίο. Σύμφωνα με μελέτες η μαστίχα της Χίου διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχοντας επίσης την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα. Δεν θα μπορούσαμε να προσπεράσουμε την ιδιότητα της για την ανακούφιση που προσφέρει σε ενοχλήσεις στο στομάχι και γαστρεντερικό σύστημα, χρησιμοποιείται επίσης για δερματικά προβλήματα καθώς έχει επουλωτική δράση. Επιπλέον δίνει ένα μοναδικό άρωμα στα γλυκά, στα λικέρ, το ψωμί, τα κουλουράκια και τις σάλτσες.

Featured Image: freepik.com

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ OOLALA:

7 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ

0 Comments