ΤΟ 5ΛΕΠΤΟ ΖΕΣΤΑΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
Menu & Search
Self Care – Μια ημέρα αυτοφροντίδας

Self Care – Μια ημέρα αυτοφροντίδας

Οι τρελοί ρυθμοί που ζούμε, κάνουν την αυτοφροντίδα να μοιάζει πολλές φορές με όνειρο απατηλό. Κι, όμως, είναι πολύ σημαντική και αξίζει να αφιερώνεις όσο χρόνο μπορείς να βρεις σε αυτήν. Η φροντίδα του εαυτού μας για τον καθένα μπορεί να σημαίνει και κάτι διαφορετικό γιατί μερικές ανάγκες μας είναι ξεχωριστές, ανάλογα τον χαρακτήρα μας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να περιγράψω μια απλή ημέρα αυτοφροντίδας και συ μπορείς να επιλέξεις τι σου αρέσει απ’ αυτό και να δοκιμάσεις έστω και ένα.

Πρωί
Μόλις ξυπνήσεις μπορείς να φτιάξεις το αγαπημένο σου πρωινό… Ναι αυτό που πολύ λαχταράς, αλλά δεν έχεις τον απαραίτητο χρόνο για να το εντάξεις στην ρουτίνα σου. Σ’ αρέσουν τα γλυκά pancakes ή προτιμάς μια αλμυρή μπαγκέτα γεμάτη με σοταρισμένες πιπεριές, τυρί και μανιτάρια; Φτιάξε και το αγαπημένο σου καφεδάκι και δώσε χρόνο στον εαυτό σου να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, οι οποίες θα σε γεμίσουν άγχος στο υπόλοιπο της ημέρας σου και δε θα σου επιτρέψουν να αφιερωθείς σε ό,τι άλλο κι αν επιλέξεις να ασχοληθείς. Πιθανόν, να σκέφτεσαι τώρα: «Ημέρα αυτοφροντίδας και το πρώτο πράγμα με το οποίο θα καταπιαστείς είναι οι υποχρεώσεις σου;». Δικαιολογημένη η σκέψη αυτή, αλλά κι αυτό μια μορφή αυτοφροντίδας είναι, γιατί όλα αυτά που απαιτούν την δραστηριοποίησή σου δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, εάν εσύ παριστάνεις πως δεν υπάρχουν. Ο μόνος τρόπος να μην σε βαραίνουν είναι να ασχοληθείς μαζί τους και να προσφέρεις στον εαυτό σου το δώρο του να αδειάσει το μυαλό σου από αυτά. Εάν, λοιπόν, ολοκληρώθηκαν τα «απαραίτητα» και σου ‘χει μείνει χρόνος μπορείς να κάνεις λίγη yoga ή οποιαδήποτε άλλη γυμναστική σ’ ευχαριστεί. Ακόμη και ο διαλογισμός μπορεί να αποτελεί μια πρόταση, εάν σ’ ευχαριστεί. Ή μήπως σου έλειψε ένα καφές με μια φίλη στο αγαπημένο σας στέκι;

Μεσημέρι
Κάπως έτσι έφτασε η ώρα του μεσημεριανού. Μπορείς να μαγειρέψεις ένα φαγητό που αγαπάς πολύ, είτε να πειραματιστείς με μια νέα συνταγή που καιρό θες να δοκιμάσεις, αλλά όλο κάτι τυχαίνει. Εάν πάλι νιώθεις κουρασμένη, άκου το σώμα σου και παρήγγειλε κάτι απ’ έξω. Προσπάθησε, εάν θες, να κάνεις μια πιο υγιεινή επιλογή γιατί παίζει ρόλο για την φροντίδα του σώματός σου κι όχι για την εικόνα που, ίσως, επιτάσσει μια κοινωνία γεμάτη διαστρεβλωμένα πρότυπα και αντιλήψεις.

Απόγευμα
Εάν ξεκουράστηκες επαρκώς το μεσημέρι, το απόγευμα είναι όλο δικό σου για τα χόμπι που σε γεμίζουν, για μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού που αγαπάς να κάνεις, είτε για λίγη καθαριότητα, εάν σε βοηθά να καθαρίσει το μυαλό σου. Άκου λίγη μουσική, γράψε, ζωγράφισε, πήγαινε να παρακολουθήσεις μια θεατρική παράσταση, μια συναυλία ή μια ταινία στο σινεμά.

Βράδυ
Μια ημέρα μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ όμορφα μ’ ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο. Έπειτα, άναψε τα κεράκια σου, βάλε τα αρωματικά σου έλαια και απόλαυσε το βραδινό σου, παρέα με το αγαπημένο σου βιβλίο ή την αγαπημένη σου σειρά.

Να σε προσέχεις λίγο παραπάνω, είσαι αρκετή κι αξίζεις τον κόπο. Φιλιά!

Featured Image: Hanna Postova/Unsplash